środa, 9 lipca 2014

nasza kuchnia regionalna - egzotyka na wyciągnięcie ręki

Lokalnie i sezonowo - to jeden z ciekawszych trendów kulinarnych. Takie podejście często znaczy też - tanio. Dobrze się składa, bo najlepszy sezon w trakcie - teraz królują szparagi, za niedługo zostaną jednak zdetronizowane przez truskawki.

Świetnie się mają lokalne sery, jak na przykład koryciński, i wędliny - jak kiełbasa lisiecka. Coraz większą uwagę konsumenci przykładają do pochodzenia produktu i do jego jakości. Już nie chcemy zjeść pizzy nad morzem i w górach, wolelibyśmy lokalne specjały. Polska kuchnia regionalna może być równie egzotyczna, jak ta orientalna. Smutne trochę, ze ciągle o tą drugą u nas łatwiej.

Jednak z roku na rok jest lepiej. Warto tez sięgnąć po takie produkty, jak rabarbar. Te niepozorne gorzko-kwaśne łodygi, w przepięknym kolorze, można bardzo ciekawie wykorzystać. Sezon już się zaczął. Rabarbar to taka polska cytryna - świetnie się sprawdzi w roli lemoniady. Dobrze zbalansuje słodki smak wielu deserów. Aż się prosi o sernik na zimno z rabarbarem, lub jakąś tartę.

Sezonowo i lokalnie - to bardzo fajny trend. Oby przetrwał i zyskiwał na popularności. pierś z kaczki przepis
Więcej informacji także tutaj pierś z kaczki przepis
Więcej informacji także tutaj pierś z kaczki przepis
Wpis inspirowany jest również pierś z kaczki przepis
W temacie przepis na pierś z kaczki warto poczytać również pozostałe informacje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz