czwartek, 27 lutego 2014

O kuchni francuskiej raz jeszcze

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. Kuchnia orientalna przepisy

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj Kuchnia orientalna przepisy - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Warto rzucić okiem także na Kuchnia orientalna przepisy Na temat Kuchnia orientalna przepisy to też niezłe źródło Jeśli mowa o Kuchnia orientalna przepisy to wspomnę też o innych źródłach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz